Hezekiah.hu Nyitólap |  Irodalom |  Ezo |  Letöltések, háttérképek |  Képeslapküldő |  Cikkek |  Online játékok

Jászapáti
Épületek
Emlékmű-Szobor
Híres emberek
Régi képek
Képek éjszaka
Jászapáti VSE
Térkép
Linkek


Jászapáti - Épületek Jászapátin

Római Katolikus templom
A Jászapáti kéttornyú római katolikus templom középkori műemlék. Többször átalakították, mai formája 1833 óta változatlan. A jászapáti templom az egri egyházmegye egyik legnagyobb temploma, bár terjedelméhez képest kissé alacsony. Az egész templom hossza 62 m. A tornyok magassága 34 m. 3500 embert képes befogadni. A főoltárkép Bécsből származik, ismeretlen a festője.
A kéttornyú, Kisboldogasszony tiszteletére szentelt templomnak éppen a tornyok körüli oldalrészei azok, amelyek az eredeti templomból maradtak meg, ehhez toldották a templomfalakat. A bal oldali torony gótikus alsó része a támpillér kőtáblájának felirata szerint 1493-ból való, felső részét és a másik tornyot 1746-ban Braun Sebestyén építette barokk stílusban.
Az egyhajós, három boltszakaszos templomot 1825 és 1828 között Rábel Károly gyöngyösi építész és Homályossy Ferenc szolnoki kamarai ácsmester kereszthajóval bővítette. A szentély előtti boltozat mennyezetfreskóját Vágó Pál festette, több oltárkép Than Mór műve. A főoltáron lévő tabernákulum Borbély József helyi lakatos munkája. A szószék az 1828-as megnyitás után ideiglenesen a régi templomból való volt, újat csak 1836-ban készítettek. Az orgonát 1893-ban Angster József pécsi mester készítette.
A templomot körülvevő erős kőkerítést 1759-1771 között építették. Elöl és hátul szép díszes rokokó vaskapu áll, az elülső oszlopain Szent Miklós és Szent Vendel szobrai láthatók.

Jászapáti temetői Kápolna és Kálvária
A temetői barokk Kápolna hajójának hosszúsága 4,4 méter, míg szélessége 3,8 méter. A félkör alakú szentély 3,1 méter hosszú. Boltozata kupolás rendszerű.
A Kálvária barokk műemlék jellegű építmény. 1773-ban épült, alapzata ív alakú, középső részének fülkéjében kis oltár van. A Kálváriába 19 fokú, két oldalról megközelíthető ív alakú lépcső vezet fel. Krisztus keresztje alatt barokk kőszobrokat láthatunk: Szűz Mária, Szent János és Mária Magdolna szobrait.

Volt Királyi Adóhivatal és Főszolgabírói Hivatal
Az épület 1913-ban épült. 1962-ben került átalakításra, jelenleg általános iskola működik benne.

Művelődési Ház
Makovecz Imre tervezte, 1987-ben készült el.  Az organikus építészet szép példája. 
Plébánia
A Művelődési Ház stílusában épült.

Vágó Pál Múzeum
Az István király úton található az 1803-ban épült Vágó-ház, ahol 1853-ban született Vágó Pál festőművész. Az épület 1963-ban lett kiállítási és múzeumi célokat szolgáló intézmény, a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjtemény. Az emlékházban megismerhetjük Vágó Pál emlékszobáját, jász konyhát, szövést-fonást bemutató kiállítást, valamit Mihály Béla, városunk szülöttének – keramikus, látványtervező – munkáit bemutató kiállítását.
Városi Könyvtár
Jászapáti jelentős látnivalója a templom mellett a késő klasszicista stílusú könyvtár. Gál József építőmester építette 1845 és 1847 között. Ez volt a Városháza. Egyik szárnyában még felfedezhetők az 1765-ben épült előző városháza részei boltozatos szobáival. A timpanonban festett stukkó virág és inda övezi a város címerét.
1983 óta könyvtár, mely több mint 50 ezer kötetes könyvállománnyal és gazdag helytörténeti dokumentációs anyaggal rendelkezik.  

Gimnázium
1914-re készült el,  épületének terveit Fábián Gáspár neves műépítész készítette.
TourInform épülete


Orvosi rendelő Gyógyszertár

Autóbusz Pályaudvar épülete
Irodalom - Ezo - Letöltés - Galéria - Hattrick - Képeslapküldő - Jászapáti - Szív Virága - hezekiah.hu


www.hezekiah.hu RSS

A honlapról / Kapcsolat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem
(c) www.hezekiah.hu 2006-2011. Minden jog fenntartva!